Toriska Linser

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Toriska linser är lösningen för dig med brytningsfel
Det är först på senare år man lyckats göra toriska linser. Orsaken är enkel: tidigare var det för komplicerat. Det ställs nämligen mycket tekniskt höga krav på en torisk lins.

En torisk lins är för dig som har brytningsfel, och med brytningsfel menas egentligen alla avvikelser i ögats ljusbrytande förmåga. Dvs. långsynthet, närsynthet, astigmatiskt brytningsfel. Dock åsyftas vanligen endast astigmatiska problem när man pratar om toriska linser.

Astigmatism är när ögat har olika brytningskraft i olika riktningar. Ögats synförmåga kan alltså vara bra i vissa vinklar och närsynt i andra. För att korrigera detta måste alltså en torisk lins vara ojämnt slipad. Detta var mycket svårt att göra förr och de toriska linser man lyckades framställa var obekväma, hamnade lätt fel och var mycket dyra.

Astigmatism är orsaken till att du behöver toriska linser

Astigmatism kan vara ärftligt men kan även förvärvas – eller förvärras – genom att exempelvis jobba i för dåligt ljus. Rent konkret är astigmatism att hornhinnans krökning är skev och ojämn. Detta hindrar ögat från att bryta det inkommande ljuset på rätt sätt och få det att sammanstråla på en specifik punkt inne i ögat. I stället bryts ljuset på flera olika håll och djup och synskärpan blir suddig. Man märker av att man har behov av toriska linser om man, vid användandet av normala linser eller glasögon, ofta får huvudvärk eller måste kisa när man tittar. Man räknar med att 45 % av alla som behöver korrigera synen lider av någon form av astigmatism och behöver toriska linser.

Idag finns tekniker för att enkelt lösa desaa problem även om man vill bära linser och den enkla genialiteten att göra nederdelen på linsen något tyngre gör att den toriska linsen automatiskt glider på plats efter några blinkningar.

Recept är extra viktigt för toriska linser

Alltid när du köper linser behöver du ett recept utfärdat av en optiker. Detta recept anger styrka, diameter samt baskurva på linsen. I fallet torisk lins är detta än mer viktigt då så många olika variabler – såsom ”axel” och ”cylinder” – måste passas in för att ge just ditt öga rätt torisk lins.

En torisk lins formgjuts med hjälp av en dator för att passa just ditt öga. Detta gör självfallet toriska linser betydligt dyrare än normala linser – men blir med dagens teknik optimala i effekt och bekvämlighet.
Även om toriska linser går att köpa via internet är det rekommenderat att du inledningsvis går till en optiker som hjälper till att göra alla nödvändiga tester och hjälper till att prova in linserna en period. När du sedan haft toriska linser en tid och känner dig trygg och vet vad du behöver – då kan du gå över till den billigare lösningen att köpa dina toriska linser via internet.

Toriska linser finns idag hos alla återförsäljare av linser och kan fås både som endagslinser – som du slänger efter användandet – och som månadslinser, som du måste rengöra och förvara över natten. Hur länge du kan använda en torisk lins bör du komma fram till i samråd med en optiker.