Progressiva linser

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Progressiva linser är mest använda av äldre
När vi blir äldre förändras ögat i så kallad presbyopi eller ålderssynthet. Detta innebär att musklerna i ögat stegvis blir svagare och att den fokuserande linsen i ögat – kristallinsen – blir allt stelare och mindre elastisk. Denna stelhet går dock att korrigera med hjälp av glasögon eller kontaktlinser.

Det finns tre alternativa sätt att rätta till åldersynthet med hjälp av kontaktlinser. Dessa är multifokala linser (bifokala linser eller trifokala linser), progressiva linser, eller med så kallade monovision.
Du vet att du behöver läsglasögon eller progressiva linser när ”armarna blir för korta”, dvs. om du helt plötsligt måste hålla det du tittar på långt ifrån dig för att se bra. Det är också vanligt med huvudvärk vid läsning eller att du kisar.

Förr i tiden – innan man kom på att man kunde slipa samma glas på olika sätt – fick den med presboypi använda olika glasögon vid olika tillfällen. Det var först när statsmannen Benjamin Franklin bad sin optiker att ta överdelen från hans ena par glasögon och underdelen från hans andra, och foga ihop dessa som de första sk bifokala linserna uppstod. Efter det har möjligheten att slipa glas – och idag kontaktlinser – gått mycket framåt.

Progressiva linser är slipade för att passa just ditt synfel

Progressiva linser är utformade så att seendet på avstånd och seendet på nära håll är placerade på olika delar av kontaktlinsen. Med området mellan dessa två områden på progressiva linser kan du se mellanavstånd. För olika typer av progressiva linser är de olika synstyrkorna placerade på olika områden av linsen. Progressiva linser fungerar inte på samma sätt som progressiva glasögon och progressiva linser inskränker därmed inte ditt synfält. Vid mörkerkörning med bil eller när du ska läsa finstilt text, kan dock progressiva glasögon vara ett bättre alternativ än progressiva linser. I övriga fall är progressiva linser helt klart det bekvämare alternativet.

Recept är extra viktigt för progressiva linser

Alltid när du köper linser behöver du ett recept utfärdat av en optiker. Detta recept anger styrka, diameter samt baskurva på linsen. I fallet progressiva linser är detta än mer viktigt då det är två flera olika synkorrigeringar som ska åtgärdas.

Progressiva linser är dyrare än vanliga linser – men blir med dagens teknik optimala i effekt och bekvämlighet. Även om progressiva linser går att köpa via internet är det en god idé att du inledningsvis går till en optiker som hjälper dig att göra alla erforderliga tester och hjälper till att prova in linserna i början. När du sedan haft progressiva linser en tid och känner dig trygg med dessa och vet vad du behöver – då kan du gå över till den billigare lösningen att köpa dina progressiva linser via internet.

Progressiva linser finns idag hos alla återförsäljare av linser och kan fås både som endagslinser – som du slänger efter användandet – och som månadslinser, som du måste rengöra och förvara över natten. Hur länge du kan använda en bifokal lins bör du komma fram till i samråd med en optiker.