Optiker

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Optikern är en bortglömd nödvändighet för dina linser
I dagens internetöversvämmade utbud av linser är det många som glömmer bort optikerns betydelse. Internetföretagen kan erbjuda alla sorters linser, men det är bara en optiker som kan avgöra vilka linser just du kan använda. Om du vill ha månadslins, färgad lins, bifokal lins, torisk lins – så behövs optikerns undersökning för att avgöra ögats diameter och baskurva samt styrka. En styrka som ibland inte ens är jämn över hela ögat. Det är ett måste att få ett recept från en legitimerad optiker innan man kan köpa linser.

En optiker har högskoleutbildning och har specialkunskap i hur man korrigerar synfel med linser och glasögon som hjälpmedel. En legitimerad optiker är även skyldiga att följa Socialstyrelsens regler för hur hantering av glasögon och linsutprovning ska gå till.

Optikern värnar om ögats hälsa

Optikern som provar ut dina linser ser först och främst till så att dina ögon tål att ha linser och att de i övrigt mår bra. De flesta kan som regel ha linser. Men ingen regel utan undantag. Har du otur tål inte dina ögon den syrebrist som linser innebär. Det betyder att du kanske inte kan ha linser alls eller bara kan ha dem med inskränkningar – och bara en optiker kan avgöra detta. Om du har känsliga ögon kan optikern föreslå ett linsschema som ser till att dina ögon får den mängd syre de behöver.

När det är klart om du kan ha linser – och hur ofta – gör din optiker en synundersökning som fastställer styrkan du behöver på dina linser. Den styrka du eventuellt tidigare hade på dina glasögon behöver inte överensstämma med den du behöver till dina linser.

Utöver detta mäts baskurvan och diametern på ditt öga så att passformen på dina linser blir optimal.

Om detta inte blir gjort med rätt kompetens kan fel leda till skavning i ögat som irriterar och i värsta fall kan skada ögat och skapa ärrbildning.


En optiker kallar till regelbundna synundersökningar

Går du hos en optiker kallar denna dig regelbundet för att undersöka dina ögon. Ser om något har förändrats och att dina ögon mår bra. Om du är ny kund, eller precis har bytt märke eller modell på linser, kan detta ske oftare – så att optikern får en god överblick och kan göra snabba korrigeringar.
Optikern brukar även komma med goda råd hur du ska sköta dina linser och dina ögon utifrån dina speciella förutsättningar.

När du haft samma sorts linser en längre tid utan några direkta problem behövs inte lika många kontroller och undersökningar.

Det är också först då det kan vara en ekonomiskt god idé att köpa dina nya linser på internet. Och då bör du självfallet hålla kvar vid det märke och den modell som din optiker hjälpt dig prova ut.

Men värderar du trygghet högst bör du fortsätta ha en nära kontakt med din optiker.

Köper du dina linser hos din optiker betalar du i de flesta fall ett högre pris, men du får trygghet och kompetens.