Mono-vision linser

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Mono-vision linser – en möjlig lösning för tidig ålderssynhet

När man blir äldre blir synen som bekant sämre. Detta är en effekt av att musklerna kring ögat stelnar. För att åtgärda detta problem kan man använda linser med olika sorters slipningar. De vanligaste slipningarna är bifokala, trifokala samt progressiva linser. Men något som ofta också används är monovision-linser. Dessa har framförallt visat sig effektiva i fall av tidig ålderssynthet.

Före man börjar använda monovision-linser behövs en noggrann utprovning för att effekten ska bli så bra som möjligt. Då ögonen jobbar tillsammans på ett sätt hjärnan inte är van vid när den tolkar synintryck behövs en tid av tillvänjning innan mono-vision linser får sin avsedda effekt. Det är också olika från person till person hur väl mono-vision linser till slut fungerar. Det fungerar inte för alla.

Användandet av mono-vision linser innebär för det mesta en sämre förmåga att bedöma avstånd. Avståndsbedömningen blir alltid lidande vid monovision då detta är en kompromiss mellan de två ögonens kapacitet. För att avståndsbedömningen ska var optimal behövs att båda ögonen fungerar i stereo – dvs. det man sätter ur spel när man använder mon-vision linser. Närseendet blir också lite sämre än när man nyttjar vanliga linser eller glasögon. När man ser med hjälp av mono-vision linser betyder det att ett öga hela tiden ser lite suddigt.

Dessa bieffekter gör i de flesta fall bilkörning olämplig. Framför allt innan tillvänjningsperioden är över. Innan bilkörning kan bli aktuell behövs en ny synundersökning där optiker bedömmer att ögonen vant sig vid mono-vision linserna.

Mono-vision linser kräver recept

Mono-vision linser kräver en mycket noggrann utprovning och är inte – i ännu lägre grad än med vanliga linser – något man kan prova ut på egen hand. En utprovning kräver minst ett par besök hos legitimerad optiker med rätt kompetens. Troligen behövs flera undersökningar och test av olika styrkor på båda ögon för att nå den optimala effekten som fungerar bäst för dig. De flesta användare brukar ha vant sig efter ett par veckors tid men vissa användare kan bli tvungna att gå ännu längre innan ögon och hjärna vant sig vid det nya sättet att se. Vissa människor klarar inte av det alls. Detta är ett viktigt arbete där en optiker kan guida och stödja dig. Först när optikern bekräftat att det fungerar för dig att ha mono-vision linser kan du be att få ut ditt recept så du kan köpa nya linser där det är billigast.

För att kompensera de brister som ändå kvarstår med mono-vision linser kan man komplettera med vanliga glasögon att ha vid enstaka tillfällen, så som bilkörning. Dessa bör provas ut tillsammans med dina speciellt utprovade linser så att effekten blir perfekt. Det fungerar troligen inte med de glasögon du har utan linser i.

Mono-vision kan även göras som en permanent laseroperation. Men då är det ännu mer viktigt att du har provat in dina mono-vision lisner ordentligt så du är helt säker på att det är något som fungerar bra för dig. En operation går nämligen inte ångra.