Månadslinser

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Månadslinser

Korttidslinser är namnet på de linser som man nyttjar i 2-4 veckor. Detta är den den linstyp som de flesta kontaktlinsbärare använder, där månadslins är den mest vanliga. Månadslinser är i de flesta fall det mest prisvärda alternativet och finns i många märken, färger och prisklasser och med många olika funktioner.

Dessa typer av linser är tämligen enkla att hantera men kräver skötsel i form av linsvätskor och etui. Linserna sätts således in på morgonen och tas ut på kvällen. Efter den nödvändiga rengörning förvaras linsen över natten i ett etui med linsvätska.

Månadslinser finns idag för de allra flesta synfel och kan vara toriska, bifokala, trifokala, progressiva mm . Priset för linserna varierar beroende på mängd och typ

Att ha månadslinser blir allt enklare

Från början var man tvungen att rengöra linser genom att koka dem i saltlösning i en speciell maskin. Med tiden har olika rengöringsvätskor – s.k. linsvätskor -utvecklats som förenklat linshanteringen.
Månadslinserna är det vanligaste alternativet idag. Dock är det smidigaste alternativet endagslinserna, där man tar på sig ett nytt par varje morgon och slänger de gamla. Där behövs således inga rengöringsvätskor – men är heller inte lika billiga att införskaffa.

Det absolut smidigaste idag är månadslinser i silicon-hydrogelmaterial. Detta material gör att linserna kan sitta i dygnet runt i en månad i sträck. Silicon-hydrogel släpper igenom mer syre än andra material, vilket möjliggör för ögat att få syre även när användaren sover – vilket tidigare varit det stora problemet. Det är inte bara bättre i bekvämlighetshänseende, utan också hygieniskt – då man inte behöver röra vid ögat lika ofta. Denna typ av månadslins är dock den dyraste sorten.

Linsrecept

Månadslinser får man vanligen genom att göra en synundersökning hos en optiker som sedan skriver ut ett recept – som behövs för att man ska få inhandla månadslinser. Förr var det givet att man även köpte sina månadslinser hos optikern, men idag dag blir det allt vanligare att man gör sina linsinköp över internet.

Recept från en legitimerad optiker är fortfarande ett måste, men vissa internetförsäljare nöjer sig med att köparen går i god för att de har ett giltigt recept.

Linsreceptet ska ange månadslinsens styrka och om det föreligger några brytningsfel samt diameter och baskurva. Diametern anger månadslinsens yttermått och basmåttet anger radien på den cirkelbåge som motsvarar månadslinsens insida. Är baskurvan högre betyder det att linsen är planare.


Månadslinser som kosmetik

Månadslinser kan korrigera synfel av en mängd olika slag, men kan också ha ett kosmetisk användningsområde. Exempelvis genom att ha olika färger. Vanligtvis har man tonad lins i en mörkare, eller annorlunda, färg än sin egen. Vill man ha en ljusare färg än den man har naturligt måste denna månadslins vara färgad heltäckande och brukar inte vara lika realistisk i sin framtoning. Dock är denna att föredra om ens mål är att skyla över skavanker i iris.

Crazy lenses är för de som verkligen vill sticka ut. Då har man månadslinser med olika, onaturliga mönster – som kattögon, getögon, acid-figurer mm.