Linsvätska för rengöring

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Linsvätska för rengöring

Det var länge sedan kontaktlinsbäraren behövde en speciell maskin som kokade och desinfekterade linsen med saltlösning. Detta var fallet i kontaktlinsens barndom då denna var gjord av plexiglas och allsköns bakterier och beläggningar med lätthet satte sig på linsen. Risken för bakterieansamlingar var stor och proceduren kring rengöringen var komplicerad.

Nu för tiden har man olika linsvätskor som gör maskinens jobb att skölja, rengöra, desinfektera och även förvara i. Linsvätskorna har förenklat handhavandet av linser på många sätt och gjort detta mycket mer hanterbart. En bra linsvätska är mycket viktigt för alla linser – utom de olika sorterna av engångslinser – som endagslinsen och dygnet-runt-linsen. Men om du ska ta ut linsen, förvara den och sedan sätta i den igen – krävs noggrann rengöring så att dina ögon inte riskerar att bli infekterade av virus, bakterier eller svampar. Bra rengöring med linsvätska förlänger även linsens livslängd då beläggning, som annars försämrar synförmågan, tas bort.

I allra värsta fall kan undermålig linsrengöring leda till angrepp av sjukdomen akantamöbekeratit. I Sverige är det en sällsynt sjukdom men kan förekomma och kan spridas via kranvatten. För att undvika detta skölj alltid med linsvätska – både linser och linsbehållare. Linsbehållaren bör lufttorka efteråt. Om man förvarar linserna i vanligt vatten suger linsen upp de bakterier som finns i vattnet som en svamp och behåller dem sedan.

Även etui bör rengöras med linsvätskan
Linsvätskan hälls i etuiet vari du sedan lägger ner linsen där den får ligga under natten.

Vid rengöring läggs linsen i en av linsvätska nervätad handflata. Sedan häller du lite linsvätska på linsen och för ett finger roterande, försiktigt över linsen.

Nytvättade händer är en självklarhet.

Nya etuier brukar följa med vid köp av ny linsvätska och bör bytas minst varannan månad. Nya etuier brukar även gå att få via optiker eller linsförsäljare. Etuier finns i olika utföranden där den vanligaste är en dubbelbehållare där varje lins har en egen behållare. Men det finns även behållare där båda linserna ligger i samma linsvätska. Alla etui har dock markering med R (right) och L (left) som anger höger och vänster. Om du har olika styrkor på dina linser är det viktigt att du lägger rätt lins i rätt behållare.

Olika linsvätskor har olika funktioner

Linsvätska är speciellt framtaget för att bibehålla linsens kvalitet och naturliga skärpa och fuktighet.

Tänk även på att mjuka och hårda linser har olika förutsättningar och kräver olika sorters linsvätskor.

Om du inte använder dina linser så ofta, utan har dem i förvaring den mesta tiden, behövs ytterligare en annan sorts linsvätska.

En del linsvätskor har bara funktionen att förvara linsen, andra har enbart en rengörande funktion. En del har både förvarande och rengörande egenskaper.

Priset på linsvätska kan variera mycket men det behöver inte betyda att det är bättre eller sämre kvalité. Normalt ligger en månads förbrukning av linsvätska till månadslinser på runt hundralappen.

Och om du använder linsvätska på det sätt det är menat är det en investering, då linsens livslängd och prestanda förlängs och dina ögon mår bättre.