Linser

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Linser, en befrielse i historien

Linser, eller kontaktlinser som det fullständiga namnet är, är en befrielse för väldigt många människor som annars är hänvisade till glasögon med alla de begränsningar det innebär.

Det första kända försöket att tillverka en lins gjordes av Da Vinci på 1500-talet. Han lyckades dock inte med detta. Det dröjde i stället ända till 1887 – då Schweizaren A.E Fick tillverkade ett par linser i glas. Dessa kunde bara användas i några timmar och var mycket obekväma. På 40-talet kom de plexiglastillverkade linserna som täckte hela ögat och var mycket dyra. Dessa användes mest inom filmindustrin och var heller inte speciellt bekväma.

Det var först på 50-talet – i och med den mjuka linsen – som dessa blev något som gemene man kunde äga.

Idag är linsen överlägsen glasögonen – inte bara i smidighet och bekvämlighet, utan också i vilka synfel som går att korrigera. Linser kan idag åtgärda både långsynthet, närsynthet, astigmatism (brytningsfel), presbyopi (åldersynthet) mm.

Att ha linser blir allt enklare

Från början var man tvungen att rengöra linser genom att koka dem i saltlösning i en speciell maskin. Med tiden har olika rengöringsvätskor – s.k. linsvätskor -utvecklats som förenklat linshanteringen.
Ett alternativ idag är månadslinser – som man tar av och rengör med linsvätskor varje natt. Smidigare är endagslinser, där man tar på sig ett nytt par varje morgon och slänger de gamla. Där behövs således inga rengöringsvätskor.

Det absolut smidigaste idag är linser i silicon-hydrogelmaterial. Detta material gör att linserna kan sitta i dygnet runt i en månad i sträck. Silicon-hydrogel släpper igenom mer syre än andra material, vilket möjliggör för ögat att få syre även när användaren sover – vilket tidigare varit det stora problemet. Det är inte bara bättre i bekvämlighetshänseende, utan också hygieniskt – då man inte behöver röra vid ögat lika ofta.

Linsrecept

Linser får man traditionellt genom att göra ett syntest hos en optiker som sedan skriver ut ett recept – som behövs för att man ska få köpa linser. Förr var det naturligt att även köpa linsen hos optikern, men idag dag blir det allt vanligare att man gör sina linsinköp över internet.

Recept från en legitimerad optiker är fortfarande ett krav, men vissa internetförsäljare nöjer sig med att köparen intygar att de har ett giltigt recept.

Linsreceptet ska ange linsens styrka och eventuella brytningsfel samt diameter och baskurva.

Diametern är linsens yttermått och basmåttet är radien på den cirkelbåge som motsvarar linsens insida. Är baskurvan högre betyder det att linsen är planare.


Linser som kosmetik

Linser kan korrigera synfel av diverse slag, men kan också ha en kosmetisk effekt. Exempelvis genom olika färger. Vanligtvis har man tonad lins i en mörkare färg än sin egen. Vill man ha en ljusare färg måste denna vara heltäckande och brukar inte vara lika realistisk. Dock är denna att föredra om ens mål är att täcka över skavanker i iris.
Crazy lenses är för de som verkligen vill sticka ut. Då har man linser med olika, onaturliga mönster – som kattögon, getögon, acid-figurer mm.