Kontakt linser

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Kontakt linser

Kontakt linser är en befrielse för väldigt många som annars skulle vara hänvisade till glasögon – med alla de inskränkningar det innebär.Det första kända sammanhang, då någon försökt tillverka en lins, var av Da Vinci på 1500-talet. Han lyckades dock inte. Det dröjde sedan ända till 1887 – då Schweizaren A.E Fick framställda ett par kontakt linser i glas. Dessa kunde bara användas i några timmar och var mycket obekväma. På 40-talet kom de plexiglastillverkade kontakt linserna som täckte hela ögat och var väldigt dyra. De användes mest inom filmen och var heller inte särskiljt bekväma. Det var först på 50-talet – i och med den mjuka linsen – som det blev något som den vanliga konsumenten kunde köpa.


Idag är linsen överlägsen glasögonen – inte enbart i smidighet och komfort, utan också i vilka synfel som går att justera. Kontakt linser kan idag korrigera både långsynthet, närsynthet, astigmatism (brytningsfel), presbyopi (åldersynthet) mm.

Linsrecept

Kontakt linser får man vanligtvis genom att göra en synundersökning hos en optiker som sedan skriver ut ett recept – som är nödvändigt för att man ska få köpa kontakt linser. Förr var det naturligt att även köpa kontakt linserna hos optikern, men idag dag är det allt vanligare att man gör sina kontakt linsinköp över internet.

Recept från en godkänd optiker är fortfarande ett krav, men vissa internetförsäljare nöjer sig med att köparen betygar att de har ett giltigt recept.

Kontakt linsreceptet ska ange kontaktlinsens styrka och eventuella brytningsfel samt diameter och baskurva.

Diametern är linsens yttermått och basmåttet är radien på den cirkelbåge som motsvarar linsens insida. Är baskurvan högre betyder det att linsen är planare.

Kontakt linser som kosmetik
Kontakt linser kan korrigera synfel av olika sorter, men kan också ha en kosmetisk nytta. Exempelvis genom olika färger. Vanligtvis har man tonad lins i en mörkare färg än sin egen. Vill man ha en ljusare färg måste denna vara heltäckande och brukar inte vara lika realistisk. Dock är denna att föredra om ens mål är att täcka över skavanker i iris.

Att ha kontakt linser blir allt enklare

I begynnelsen var man tvungen att rengöra kontakt linser genom att koka dem i saltlösning i en specifik maskin. Med tiden har olika rengöringsvätskor – s.k. linsvätskor -utvecklats som förenklat kontaktlinshanteringen.
Ett alternativ idag är månadskontakt linser – som man tar av och rengör med linsvätskor varje natt. Smidigare än så är endagskontakt linser, där man tar på sig ett nytt par varje morgon och slänger de gamla. Där behövs alltså inga rengöringsvätskor.

Det helt klart enklaste idag är kontakt linser i silicon-hydrogelmaterial. Detta material gör att kontakt linserna kan sitta inne i en hel månad i sträck. Silicon-hydrogel tillåter att mer syre, än vad fallet är med andra material, släpps in i ögat. Detta möjliggör för ögat att få syre även när nyttjaren sover – vilket tidigare varit ett stort problem. Det är inte bara bättre i bekvämlighetshänseende, utan också hygieniskt – då man inte behöver röra vid ögat lika frekvent.