Färgade Kontaktlinser

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Färgade kontaktlinser

Färgade kontaktlinser kan vara ett alternativ för dem med synfel, men även för de som ser bra och bara vill ändra sin ögonfärg. Färgade kontaktlinser har ökat mycket de senaste åren som en följd av lägre priser.
Det två mest förekommande typerna av färgade kontaktlinser är opaque och tinted. Opacuelinsens har ett ytligt färglager som helt täcker din iris. Denna sort av färgade kontaktlinser är bäst att använda om du har mörka ögon och vill ha ljusare. Detta då den andra typen av färgad lins – tinted – bara ger en toning, där din naturliga ögonfärg lyser igen. Därför fungerar inte exempelvis blå tinted linser på mörka ögon. Då måste man använda apacuelinser.

Färgade kontaktlinser är alltid ofärgade vid pupillen, så att färguppfattningen inte påverkas.
Detta gäller dock inte s.k. crazy lenses – där iris och pupill kan ha formen av kattögon,

dollartecken mm. Där kan syn och färgupplevelse påverkas av hur pupillen täcks över.
Dessa färgade kontaktlinser är därför inget man vanligen bär till vardags, utan bara när man av olika orsaker vill sticka ut vid speciella tillfällen.


Färgade kontaktlinser finns som sagt utan styrka och andra korrigeringar – för de som vill ha linser av rent kosmetiskt syfte. Men annars fungerar färgade kontaktlinser på liknande sätt som vanliga linser. Styrka, synkorrigeringar och till och med skydd mot UVB och UVA ljus, kan man få i sina färgade kontaktlinser. Du kan också få dem som månadslinser eller endagslinser.


Vilka färgade kontaktlinser passar dig
När man bestämmer sig för färgade kontaktlinser måste man också fundera över vilken färg man passar i. Detta får man givetvis hjälp med om man går till en optiker och provar ut linser. Då finns kompetent personal på plats och du kan ofta prova demo-linser och se själv på plats hur de färgade kontaktlinserna förändrar ditt utseende. Dock har de flesta försäljare på internet kunnig kundtjänst som via telefon kan ge tips och råd. Överlag bör man dock fundera på att det är mycket enklare för ljusögda att få en mörk färg än tvärtom. Annars får man helt enkelt testa sig fram. Köp ett par åt gången i olika färger tills du känner att du har den färg som passar dig bäst. Med de långa priser på färgade kontaktlinser som många på internet kan erbjuda är detta inte ett omöjligt alternativ.

Rengöring av färgade kontaktlinser
Rengöringen av färgade kontaktlinser är självklart lika betydelsefullt som med andra linser, men det är lätt att glömma om man inte använder dem så ofta. Var därför extra noga om du inte brukat linserna på ett tag, att rengöra innan du sätter in.


Recept för färgade kontaktlinser

Även om du inte behöver någon synkorrigering, utan väljer färgade kontaktlinser av kosmetiska skäl, behöver du recept. Detta för att ögats baskurva och diameter ska överensstämma. Dessa måste mätas med speciella instrument. Om detta inte görs på helt rätt sätt är risken stor att du får ett par färgade kontaktlinser som sitter fel och skaver.
För färgade kontaktlinser med styrka gäller samma procedur som med linser utan färg.