Dygnetrunt-linser

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Dygnetrunt-linser – den nya generationen kontaktlinser

Sedan senare hälften av 1800-talet – då de första fungerande kontaktlinserna producerades – har de utvecklats till att bli mer behagliga, lättare att handha och mer möjliga att ha under längre tid. I början kunde man bara ha i en lins bara några få timmar. I dag har nya material möjliggjort tillkomsten av sk dygnetrunt-linser.

Dygnetrunt-linser är tillverkade av materialet silikonhydrogel och släpper igenom fem gånger mer syre än vanliga linser. Om man har de vanliga månadslinserna på när man sover utsätts ögonen för risker som i förlängningen kan få syrebrist och skador som följd av detta. De första linserna var så tätslutande att syrebristen blev akut efter bara någon timma.

Dygnet runt linsen är den senaste generationen linser som nästan får en att glömma bort att man alls bär linser. Dygnetrunt-linserna kan nämligen sitta i mellan 6 och 30 dagar i sträck utan avbrott. Därför namnet: dygnetrunt-linser.


Inte alla kan enkelt ha dygnetrunt-linser
När man köper linser måste man ha ett recept. Detta för att en optiker måste mäta behovet av styrka, ögats baskurva samt diameter. Det är av betydelse att detta stämmer då linsen annars sitter och skaver. Detta är ju självklart extra viktigt med dygnetrunt-linser som ska sitta i så länge. Optiker rekommenderar även att du är en van linsbärare innan börjar använda dygnetrunt-linser och att du provar i någon månad före du helt byter till detta alternativ. Därför är det bra att i första omgången köpa dina dygnetrunt-linser hos den optiker som skriver receptet, för att sedan – när allting visat sig fungera bra – väljer den internetförsäljare som ger bäst deal.

Att låta en optiker inledningsvis ha uppsikt över dygnetrunt-linsanvändandet är rekommenderat då alla reagerar så olika på dygnetrunt-linser. Vissa kan bara ha dem i en vecka innan de blir för obekväma, andra kan ha i sina dygnetrunt-linser en hel månad utan problem. Du behöver en period att lära känna hur just du fungerar med dina dygnetrunt-linser. Det är nämligen individuellt vem som kan bära dygnetrunt-linser och hur länge. Det som det hänger på är mycket hur tåliga dina ögon är och hur bra de är på att stå emot den proteinbeläggning som fastnar på linsen under varaktig nyttjande.

Om du får problem bör du tillsammans med din optiker utarbeta ett bärschema för dina dygnetrunt-linser.

Bara fördelar med dygnetrunt-linser
Dygnetrunt-linser har fler vinster än den rent uppenbara: att det är mindre komplicerat. De sänker även risken för infektion. Varje gång man tar ut och sätter i en lins, och sedan hanterar och rengör den, riskerar linsen att dra åt sig bakterier. Om detta bara sker en gång i veckan eller än mer sällan sjunker ju risken markant för att bakterierna förflyttar sig in i ögat, i jämförelse med om man gör det varje dag. Dygnetrunt-linser tål även en hel del slitage i förhållande med vanliga linser.
Rengöringen blir obefintlig då man under den tid man har dygnetrunt-linsen inne inte behöver rengöra den alls, för att sedan bara slängas.