Dygnet runt linser

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Dygnet runt linser – den nya generationen kontaktlinser

Sedan senare hälften av 1800-talet – då de första fungerande kontaktlinserna skapades – har de utvecklats till att bli mer bekväma, lättare att hantera och mer möjliga att ha i längre tid. I början kunde man bara ha i en lins i några få timmar. I dag har nya material möjliggjort tillkomsten av sk dygnet runt linser.

Dygnet runt linser är tillverkade av materialet silikonhydrogel och släpper igenom fem gånger mer syre än vanliga linser. Om man har de vanliga månadslinserna på när man sover riskerar ögonen i förlängningen att få syrebrist och skador som följd av detta. De första linserna var så tätslutande att syrebristen blev påtaglig bara efter någon timma.

Dygnet runt linsen är den senaste generationen linser som nära nog får en att glömma bort att man alls bär linser. Dygnet runt linserna kan nämligen sitta i mellan 6 och 30 dagar i sträck utan uppehåll. Därav namnet: dygnet runt linser.


Bara fördelar med dygnet runt linser
Dygnet runt linser har fler fördelar än den rent uppenbara: att det är mindre krångligt. De sänker även risken för infektion. Varje gång man tar ut och sätter i en lins, och sedan hanterar och rengör den, riskerar linsen att få på sig bakterier. Om detta bara sker en gång i veckan eller än mer sällan sjunker ju risken för att bakterierna förflyttar sig in i ögat markant, i jämförelse med om man gör det varje dag. Dygnet runt linser tål även en hel del slitage


Inte alla kan med lätthet ha dygnet runt linser
När man köper linser via internet måste man ha ett recept. Detta för att en optiker måste mäta behovet av styrka, ögats baskurva samt diameter. Det är viktigt att detta stämmer då linsen annars sitter och skaver. Detta är ju självklart extra viktigt med dygnet runt linser som ska sitta i sån länge. Optiker rekommenderar även att du är en van linsbärare innan du går över till dygnet runt linser och att du provar i en månad före du helt går över till detta alternativ. Därför är det ett gott råd att i första omgången köpa dina dygnet runt linser hos den optiker som skriver receptet, för att sedan – när allting visat sig fungera bra – väljer den internetförsäljare som ger bäst deal.

Att låta en optiker övervaka inledningsvis är rekommenderat då alla reagerar så olika på dygnet runt linser. Vissa kan bara ha dem i en vecka innan de blir för jobbiga, andra kan ha i sina dygnet runt linser en hel månad utan problem. Du behöver en period att lära känna hur just du fungerar med dina dygnet runt linser. Det är nämligen individuellt vem som kan bära dygnet runt linser och hur länge. Det som avgör är mycket hur tåliga dina ögon är och hur bra de är på att stå emot den proteinbeläggning som fastnar på linsen under långvarig användning.

Om du får problem bör du utarbeta ett bärschema för dina dygnet runt linser tillsammans med din optiker.