Bifokala linser

>>  Köp Prisvärda Linser hos Lensway, snabbt, billigt och enkelt

Bifokala linser är mest använda av äldre
På ålderns höst förändras ögat i så kallad presbyopi eller ålderssynthet. Detta innebär att musklerna i ögat stegvis försvagas och att den fokuserande linsen i ögat, kristallinsen, blir allt stelare och mindre elastisk. Denna stelhet går tack och lov att korrigera med hjälp av glasögon eller kontaktlinser.

Det finns tre alternativa sätt att korrigera åldersynthet med hjälp av kontaktlinser. Dessa är multifokala linser (bifokala linser eller trifokala linser), progressiva linser, eller med något som kallas för monovision.
Du vet att du behöver läsglasögon eller bifokala linser när ”armarna blir för korta”, dvs. om du helt plötsligt måste hålla det du tittar på långt ifrån dig för att se bra. Det är också vanligt med huvudvärk vid läsning.


Bifokala linser är linsernas motsvarighet till läsglasögon

Läsglasögon var förr det enda alternativbet för den som var både närsynt och översynt. Bifokala linser är linsernas motsvarighet till läsglasögon och är också de slipade med två olika styrkor. I det övre synfältet korrigeras närsynthet och i det nedre synfältet korrigeras översynthet (med trifokala linser har du tre olika styrkor).

Före de bifokala linsernas genombrott användes uttrycket enbart om glasögon och gick då under namnat Frankliglas. Orsaken till detta har en historisk grund då det var den amerikanske statsmannen Benjamin Franklin som kläckte idén till dylika glasögon.
Han hade nämligen tröttnat på att hela tiden byta glasögon när han skulle gå från att titta på nära håll och långt håll. Han bad därför sin optiker att slipa av övre respektive nedre halvan på hans olika glasögon och foga dem samman. Detta sätt att slipa glasögon fick snabbt ett genombrott och är idag standard. Bifokala linser följer samma princip och med modern teknik är det en enkel sak att slipa/gjuta ett par linser bifokalt. De bifokala linserna har även den fördelen att de har en mjuk övergång mellan de olika styrkorna så att det bli behagligt för dina ögon.

Recept är extra viktigt för bifokala linser

Alltid när du köper linser behöver du ett recept utskrivet av en optiker. Detta recept anger styrka, diameter samt baskurva på linsen. I fallet bifokala linser är detta än mer viktigt då det är två olika styrkor som ska passas in.

Bifokala linser är dyrare än normala linser – men blir med dagens teknik optimala i effekt och bekvämlighet. Även om bifokala linser går att köpa via internet är det rekommenderat att du inledningsvis går till en optiker som hjälper dig att göra alla erforderliga tester och hjälper till att prova in linserna en period. När du sedan haft bifokala linser en tid och känner dig trygg och vet vad du behöver – då kan du gå över till den billigare lösningen att köpa dina bifokala linser via internet.

Bifokala linser finns idag hos alla återförsäljare av linser och kan fås både som endagslinser – som du slänger efter användandet – och som månadslinser, som du måste rengöra och förvara över natten. Hur länge du kan använda en bifokal lins bör du komma fram till i samråd med en optiker.